torsdag 12. mars 2015

Analyse av bilde

Idag var vi  på kunstutstilling i mysen, hvor vi så kunstverk av fire forskjellige unge kunstnere. Jeg blir utrolig imponert og inspirert av å se hvor utrolig talentfulle visse folk er.

Vi fikk i oppgave å velge et bilde, og analysere det på både denotativt og konnotativt nivå.
Jeg valgte et bilde av av Olav Tokerud som heter "Nordlys" Bildet er malt med akryl.


På bildet ser jeg mange farger, mye blått, rødt og svart. Det blå ligger ganske i midten, mens det mørke (røde og svarte) ligger mer ut i kantene. Det blå feltet er omringet av en lysere blå farge, med mange hvite "flekker"  Øverst ganske i midten er det mørke malingsstriper som skaper linjer nedover til det blå.  Midt i det blå feltet er det grønne former som også skaper linjer i bildet.

Når jeg ser på dette bildet, tenker jeg at det blå feltet er en "tankeboble". Det røde, mørke og dystre rundt er "helvete" Jeg ser for meg at det er en person som ikke har det spesielt bra, og drømmer seg vekk til et bedre sted med nordlys og stjerner og positive ting. Stjerneskuddet midt i bildet viser også til et ønske om en bedre fremtid, fordi man alltid skal ønske seg noe når man ser stjerneskudd

Jeg tror at meningen med bildet er at selv om ting kanskje er vanskelig til tider, så fins det alltid noe positivt å fint å se frem til.

Er vi visuelle analfabeter?

Daglig kommuniserer vi med hele verden, gjennom bilder og sosiale medier. Bilder som legges ut kan bli sett av alle, for alltid.
Tenker 12 år gamle jenter på hvordan bildene de uskyldig legger ut daglig, kan bli tolket på feil måter? At bildene de legger ut kan nå en gammel mann i Australia? Tenker de på hvordan alle kan lagre bildene deres, og ha de tilgjengelig hver dag, hele tiden? Neppe.

Barn nå til dags lærer på skolen hvordan man kommuniserer gjennom ord og bokstaver, men svært lite om hvordan man kommuniserer gjennom bilder og fotografier Bildene vi ser hver dag påvirker oss, og former vår forståelse av verden.
Foreldre er ofte bekymret for hva barna legger ut på nettet, og vil helst se igjennom alt de publiserer. Bilder er jo ikke farlige, så lenge vi lærer oss å forstå de og bruke de på riktig måte.

Visuell kompetanse burde være et eget fag på skolen, slik at barn og ungdom ikke kommer i kniper hvor de har lagt ut bilder de angrer på i ettertid.
Bilder har jo etter hvert utviklet seg til å bli et "hverdagspråk" et språk de fleste bruker hver dag, hele tiden. Hvorfor skal vi ikke da lære å kommunisere med dette språket, når vi lærer å kommunisere med både skrift og tale? Det visuelle språket er jo akkurat like viktig.

Jeg vil konkludere med at det å lære å kommunisere visuelt, bør være pensum i grunnskolen, slik at barn og ungdom får kapasiteten til å forstå og bruke bildene som blir publisert hver dag.

torsdag 5. mars 2015

Pop art - tegneserie

Vi har laget en "mini tegneserie" ut av pop art bildene vi har laget.
Synne, Marie og jeg har laget denne


Pop art

Vi har jobbet med å lage pop art, ut av bilder. Alt er gjort i photoshop.
Her er pop art bildene jeg har laget


Dette er det jeg er mest fornøyd med, og det jeg vil levere


Dette var ett av mine første forsøk med pop art, og ble ikke like fornøyd med dette.