torsdag 12. mars 2015

Er vi visuelle analfabeter?

Daglig kommuniserer vi med hele verden, gjennom bilder og sosiale medier. Bilder som legges ut kan bli sett av alle, for alltid.
Tenker 12 år gamle jenter på hvordan bildene de uskyldig legger ut daglig, kan bli tolket på feil måter? At bildene de legger ut kan nå en gammel mann i Australia? Tenker de på hvordan alle kan lagre bildene deres, og ha de tilgjengelig hver dag, hele tiden? Neppe.

Barn nå til dags lærer på skolen hvordan man kommuniserer gjennom ord og bokstaver, men svært lite om hvordan man kommuniserer gjennom bilder og fotografier Bildene vi ser hver dag påvirker oss, og former vår forståelse av verden.
Foreldre er ofte bekymret for hva barna legger ut på nettet, og vil helst se igjennom alt de publiserer. Bilder er jo ikke farlige, så lenge vi lærer oss å forstå de og bruke de på riktig måte.

Visuell kompetanse burde være et eget fag på skolen, slik at barn og ungdom ikke kommer i kniper hvor de har lagt ut bilder de angrer på i ettertid.
Bilder har jo etter hvert utviklet seg til å bli et "hverdagspråk" et språk de fleste bruker hver dag, hele tiden. Hvorfor skal vi ikke da lære å kommunisere med dette språket, når vi lærer å kommunisere med både skrift og tale? Det visuelle språket er jo akkurat like viktig.

Jeg vil konkludere med at det å lære å kommunisere visuelt, bør være pensum i grunnskolen, slik at barn og ungdom får kapasiteten til å forstå og bruke bildene som blir publisert hver dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar